În noul raport al celor de la centrul pentru gândirea strategică pe termen lung şi mediu, intitulat “Global Trends 2030: Alternative Worlds” sunt identificate trendurile majore de la nivel global şi impactul pe care îl vor avea acestea asupra naţiunilor. Prin urmare, specialiştii anunţă cu privire la 4 mega-tendinţe care vor guverna lumea în 2030.
1. Îmbogăţire semnificativă a capacităţii individului de a lua decizii
Sărăcia va fi redusă, lucru ce va duce la o „enormă dezvoltare a clasei de mijloc” care va avea un acces mai larg la resurse din educaţie şi sănătate. Pentru prima dată, spun specialiştii, majoritatea oamenilor nu vor mai trăi în sărăcie. Raportul subliniază că aceasta este cea mai importantă mega-tendinţă deoarece ea va dicta apariţia altor trenduri precum „extinderea economiei globale, creşterea rapidă a ţărilor în curs de dezvoltare şi exploatarea noilor tehnologii de comunicare şi de manufacturiere”.
2. Răspândirea puterii
Din punct de vedere al PIB-ului, al forţelor armate, al tehnologiei şi al populaţiei, Asia va suprima America de Nord şi Europa. Până în 2030, economia Chinei va fi mai dezvoltată decât cea a Statelor Unite. Raportul susţine că „starea economiei globale va fi asociată cu modul în care se vor descurca ţările în curs de dezvoltare”. Pe lângă China, India şi Brazilia, ţări precum Columbia, Indonezia, Nigeria, Africa de Sud şi Turcia vor avea un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte economia globală.
3. Stabilizarea demografică
Populaţia mondială va continua să crească ajungând la 8,3 miliarde, până în 2030. Statele vor ajunge să aibă o populaţie cu o medie de vârstă mai înaintată şi mult mai urbană.Toţi aceşti factori se vor combina şi vor impune presiuni asupra resurselor preţioase. „În următorii 40 de ani, volumul construcţiilor urbane create pentru locuit, pentru birouri şi pentru servicii de transport vor egala întregul volum al tuturor clădirilor de acest fel construite de-a lungul istoriei”.
4. Alimente, apa şi energie
Pe măsură ce populaţia creşte şi clasa de mijloc se dezvoltă, cererea pentru mâncare, apă şi energie va continua să crească cu 35, 40 şi respectiv 50 de procente. În tot acest timp, schimbările climatice vor face ca cererea pentru aceste resurse să crească şi mai mult. Totuşi, de-a lungul timpului, „Statele Unite ar putea să ajungă să îşi genereze singure propria energie de care au nevoie”.
Aşa cum subliniază NIC, scopul raportului nu este acela de a prezice viitorul ci de a „încuraja factorii de decizie să gândească şi să planifice pe termen lung ”. Aceste rapoarte sunt eliberate la fiecare patru ani, odată cu alegerile, astfel încât să îl ajute pe noul preşedinte să adopte o gândire strategică pe termen lung.
Sursa: Smart Planet, NIC (pdf)